Wat is een

Transformatie

Transformatie wat is het? En hoe kijken we er in deze podcast naar? Over transformaties is eigenlijk heel weinig bekend en geschreven. Tegelijkertijd heeft iedereen er ook wel een mening over. Ook omdat transformatie zo is gelinkt aan meningsvorming, ben je voor of ben je tegen. Hieronder een poging, een eerste aanzet van wat transformaties is, vanuit mijn blik en ervaring.

Transformatie is

  • Een beweging waarbij je in het moment van nu voelt dat je een gedaanteverandering ondergaat waarbij je in het nu niet kan bepalen hoe of wat het eindpunt is.
  • Een gedaanteverandering die gaat over het fundament van de organisatie: het leidende principe van wat je voor de buitenwereld bent en/of welke rol je vervult. Terugkijkend heb je een andere identiteit.
  • Wezenlijk anders dan een verandering. Dat is meer een proces waarbij een organisatie of team gaat van punt A naar punt B en over het algemeen het pad ernaar toe ook bekend is.
  • Verbonden met de evolutionaire kracht (zoals benoemd door Bert Hellinger) of emergente toekomst (zoals benoemd door Theory U). Beiden zijn 1 en hetzelfde en dragen zorg voor ontwikkeling van onze samenleving.

Voorbeelden van transformaties

Een transformatie kan je exact duiden als je erin zit. Dan is de spanning voelbaar van hier verandert iets wezenlijks. En ik weet nog niet waar naartoe. Duidelijke transformaties van buitenaf:

  • De transformatie van de AFM naar een data gedreven toezichthouder. Waarbij de transformatie impact heeft op de organisatie in al zijn facetten en helemaal wat het voor de buitenwereld is.
  • Philips met een wijziging waarbij ze hun leidende principe hebben verlegd naar de markt van health toepassingen. Zo zijn ze veranderd van een organisatie voor de consument naar een organisatie voor organisaties.
  • KPN die zich in versneld tempo heeft ontwikkeld en omgevormd naar wat het nu is. Waarbij het momenteel ook interessant is wat er aan de top van de organisatie gebeurd. Problemen met benoemen van een nieuw CEO, waarbij de laatste er ook maar heel kort heeft gezeten.
  • De transformatie van Netflix, van de leverancier van content van anderen naar de content die door hunzelf wordt geproduceerd en daarmee wijzigde de identiteit van Netflix.

Vermoedens van transformaties

Naast transformaties van de buitenkant kan je ook kijken naar organisaties waarbij er een vermoeden is van een transformatie. Dat zijn uitsluitend vermoedens en die zijn vooral gestoeld op zichtbaarheid van gedoe. Gedoe in de zin van verandering op verandering op verandering, ruzie over of met het leiderschap met bijbehorend ongemak. Hiervoor gaf ik de transformatie van Philips als voorbeeld. Die transformatie begon ook met gedoe – verandering, op verandering. Als je het eenmaal doorhebt dan ga je zomaar de transformatieve bewegingen zien op basis van het gedoe.

Wat vind ik dan bijvoorbeeld interessant:

  • Recent werd bekend dat de FNV een onderzoek heeft uitgevoerd naar de topstructuur van de organisatie. Deze is pas recent enkele jaren ingevoerd en nu komt de FNV terug op de eerdere inrichting. Tegelijkertijd rommelt het al jaren bij de FNV. Wie heeft het voor het zeggen? Is de rol van de FNV zoals vroeger niet uitgespeeld en zullen ze zich opnieuw moeten richten; en zichzelf afvragen wat ze voor de samenleving betekenen zijn.
  • In Amsterdam rommelt het al een geruime tijd. Denk aan de Brandweer en het gedoe dat zich daar afspeelt. Denk aan het incident met 1 van de kinderen van Burgemeester Halsema. Denk aan de ontwikkeling met het afvalbedrijf. Wat is er met en rondom Amsterdam aan de hand? Waarom concentreert het zich daar en hoor je dat bijvoorbeeld niet over Rotterdam of Utrecht. Toeval? Of hoort het heel erg bij de diep gewortelde anarchistische houding van de gemiddelde Amsterdammer? Beide zou kunnen.